
Mieszkańcy tej włoskiej wyspy cieszą się dobrym zdrowiem w dużej mierze dzięki prostej diecie, aktywności i pielęgnowaniu związków rodzinnych i przyjacielskich.
Sardyńczycy jedzą prosto. Ich kuchnia ma rodowód pasterski. W ich diecie nie brakuje koziego mleka, pełnego ziarna, fasoli, bobu. Jednym z lokalnych specjałów jest pane carasau, który służy Sardyńczykom jako chleb.
Mieszkańcy wyspy regularnie spożywają też lokalne wino cannonau, które zawiera dużo dobroczynnych procyjanidyn oraz polifenoli.
Na długowieczność Sardyńczyków wpływa też fakt, że całe swoje życie spędzają na świeżym powietrzu. Są przy tym wystawieni na dobroczynne promienie światła słonecznego.
Ponadto, seniorzy uczestniczą w życiu rodzinnym, mają przyjaciół i nie są spychani na margines.
Więcej: www.interia.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych