Oaza długowieczności. Jak to robią na Sardynii?

ZDROWIE

Autor: interia.pl/Rynek Seniora   01 grudnia 2015 12:33


Oaza długowieczności. Jak to robią na Sardynii? Jaki jest sardyński przepis na długowieczność? Fot. Lino M/Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Mieszkańcy tej włoskiej wyspy cieszą się dobrym zdrowiem w dużej mierze dzięki prostej diecie, aktywności i pielęgnowaniu związków rodzinnych i przyjacielskich.

Sardyńczycy jedzą prosto. Ich kuchnia ma rodowód pasterski. W ich diecie nie brakuje koziego mleka, pełnego ziarna, fasoli, bobu. Jednym z lokalnych specjałów jest pane carasau, który służy Sardyńczykom jako chleb.

Mieszkańcy wyspy regularnie spożywają też lokalne wino cannonau, które zawiera dużo dobroczynnych procyjanidyn oraz polifenoli.

Na długowieczność Sardyńczyków wpływa też fakt, że całe swoje życie spędzają na świeżym powietrzu. Są przy tym wystawieni na dobroczynne promienie światła słonecznego.

Ponadto, seniorzy uczestniczą w życiu rodzinnym, mają przyjaciół i nie są spychani na margines.

Więcej: www.interia.pl

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.