Olej rzepakowy szkodliwy dla osób z chorobą Alzheimera?

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   08 grudnia 2017 11:08


Olej rzepakowy szkodliwy dla osób z chorobą Alzheimera? Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Spożycie oleju rzepakowego ma związek z pogorszeniem pamięci, zdolności uczenia się oraz przybieraniem na wadze u myszy stanowiących model choroby Alzheimera - wykazały badania opublikowane w piśmie "Scientific Reports".

Choć olej rzepakowy jest jednym z najczęściej spożywanych olejów roślinnych na świecie, zaskakująco niewiele wiemy na temat jego wpływu na zdrowie. Badania naukowców z Temple University w Filadelfii sugerują, że olej ten może być bardziej szkodliwy niż korzystny dla naszego mózgu.

- Olej rzepakowy jest tańszy, niż inne oleje roślinne oraz reklamuje się go jako zdrowy produkt. Bardzo niewiele badań testowało jednak jego wpływ na zdrowie, zwłaszcza zdrowie mózgu - mówi autor analizy, dr Domenico Praticò.

Naukowcy podzielili myszy mające sześć miesięcy na dwie grupy zanim jeszcze wystąpiły u nich objawy choroby Alzheimera. Pierwsza grupa otrzymywała standardowy pokarm, a druga pożywienie suplementowane dwiema łyżkami oleju rzepakowego dziennie.

Gryzonie były obserwowane przez kolejne 12 miesięcy. Jedną z pierwszych zaobserwowanych różnic pomiędzy grupami był znaczący wzrost wagi myszy konsumujących olej rzepakowy. Kolejne różnice stwierdzono podczas testów pamięci roboczej, krótkotrwałej oraz zdolności uczenia się. Myszy spożywające olej rzepakowy po sześciu miesiącach suplementacji zaczęły mieć problemy z pamięcią i zdolnością uczenia się.

Późniejsza analiza tkanki mózgu obu grup gryzoni ujawniła, że osobniki spożywające olej rzepakowy miały znacznie niższy poziom amyloidu beta 1-40, który działa korzystnie, neutralizując szkodliwy wpływ nierozpuszczalnego amyloidu beta 1-42. W rezultacie u myszy zaobserwowano więcej blaszek amyloidowych charakterystycznych dla choroby Alzheimera. Towarzyszyło temu osłabienie połączeń synaptycznych.

Podczas wcześniejszych badań dr Praticò wykazał, że zupełnie odwrotne działanie ma oliwa z oliwek. Myszy, którym dodawano ją do pożywienia, miały mniej blaszek amyloidowych oraz fosforylowanego białka tau (również związanego z nasileniem objawów choroby Alzheimera), co sprzyjało poprawie pamięci.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR