
Muffiny o nowej recepturze mają chronić serce, obniżając poziom cholesterolu - informuje strona internetowa University of Queensland. Wszystko dzięki trzem gramom betaglukanów - składników błonnika pokarmowego, które hamują wchłanianie tłuszczów.
Stworzony przez australijskich naukowców muffin zawiera trzy gramy betaglukanów - rozpuszczalnych w wodzie, korzystnych dla zdrowia składników błonnika pokarmowego. Betaglukany zawarte są w ścianie komórkowej komórek roślin, na przykład owsa oraz innych zbóż. Spożycie co najmniej trzech gramów betaglukanów może zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie dzięki hamowaniu wchłaniania tłuszczów.
- Chciałam zmienić swoje odkrycie w produkt, który ludzie mogliby jeść, aby zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi i obniżyć ryzyko chorób serca - wyjaśnia dr Nima Gunness, naukowiec z zawodu i piekarz z zamiłowania.
Swój przepis na jagodowe muffinki doskonaliła przez kilka miesięcy - chodziło o to, aby nie rozpływały się od nadmiaru betaglukanów.
Zajmująca się komercjalizacją badań University of Queensland firma UniQuest wspólnie z producentem żywności Priestley's Gourmet Delights chce wprowadzić muffiny na rynek: do supermarketów, kawiarni i sklepów ze zdrową żywności całej Australii. Ciastka nie mają zstąpić leków obniżających cholesterol, ale uzupełniać ich działanie w dogodny i smakowity sposób.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych