
Spożywanie orzechów kilka razy w tygodniu wiąże się z obniżeniem stanu zapalnego organizmu, a w konsekwencji chroni przed chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2.
- Badania populacji konsekwentnie ukazują ochronną rolę orzechów w przypadku zaburzeń kardiometabolicznych, np. chorób układu krążenia, czy cukrzycy typu 2, a my wiemy, że proces zapalny w dużym stopniu przyczynia się do ich powstawania. Nasze badanie sugeruje, że zdrowotne efekty wywoływane przez orzechy mogą po części wynikać z ich właściwości przeciwzapalnych - mówi jedna z autorek badania Ying Bao z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA).
Badacze za pomocą kwestionariuszy zapoznali się z codzienną dietą 120 tys. pielęgniarek i 50 tys. lekarzy. Od uczestników pobrali też próbki krwi, by ocenić w nich zawartość wskaźników stanu zapalnego - białka C-reaktywnego (CRP), interleukiny 6 (IL-6) i receptora czynnika martwicy nowotworu 2 (TNFR2).
Okazało się, że u osób, które spożywały orzechy pięć razy w tygodniu, stężenie wskaźników stanu zapalnego było dużo niższe niż u osób, które nie nawykły do jedzenia orzechów i spożywały je bardzo rzadko lub wcale.
Orzechy zawierają wiele substancji korzystnych dla zdrowia, w tym wapń, błonnik, L-argininę, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe, ale naukowcy nie wiedzą jeszcze, które z tych związków mogą chronić przed stanem zapalnym. Będą ustalać to w przyszłych badaniach.
O wynikach niniejszego badania można poczytać na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych