Orzechy coraz częściej zalecane są przez dietetyków i... onkologów

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   22 maja 2017 10:27


Orzechy coraz częściej zalecane są przez dietetyków i... onkologów Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Odpowiednia dieta może przedłużyć życie chorych na raka, pomaga na przykład częstsze spożywanie orzechów drzewnych. Z najnowszych badań wynika, że migdały i nerkowce opóźniają nawrót raka jelita grubego i mogą opóźnić zgon.

Reuters informuje, że badanie to będzie szczegółowo prezentowane podczas kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, które pod koniec maja rozpoczyna się w Chicago.

Orzechy coraz częściej zalecane są przez dietetyków. Wykazano już, że mogą chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, zmniejszają nawet ryzyko otyłości. Najnowsze badania sugerują, że mogą być przydatne nawet u chorych na nowotwory.

Dr Temidayo Fadelu z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie wraz ze swym zespołem przeprowadził badania kliniczne, w których uczestniczyło 826 chorych z rakiem jelita grubego w trzecie stadium. To dość zaawansowany etap choroby, w którym nie ma jeszcze odległych przerzutów, ale są zajęte okoliczne węzły chłonne.

U wszystkich pacjentów zgodnie ze standardami przeprowadzono operację usunięcia guza oraz poddano ich chemioterapii, ale zauważono, że ci, którzy spożywali około 60 gramów orzechów drzewnych tygodniowo (19 proc. wszystkich badanych), o 42 proc. byli mniej narażeni na nawrót choroby i o 57 proc. niższe było u nich ryzyko zgonu.

Dr Fadelu podkreśla, że tak korzystny efekt dają jedynie orzechy drzewne, czyli takie jak migdały i nerkowce, a nie orzeszki ziemne. - Orzeszki wykazują inny metabolizm działania w organizmie - wyjaśnia specjalista.

Prezes ASCO Daniel Hayes stwierdził w oświadczeniu, że tak prosta zmiana diety, jak większe spożycie orzechów, może znacząco wydłużyć przeżycie chorych. Dodaje, że lekarze, jak również pacjenci często nie zwracają na to uwagi.

Dr Fadelu zapowiedział, że przeprowadzi wkrótce badania, które mają wykazać, czy dieta wzbogacona w orzechy poprawia rokowania chorych również w innych stadiach rozwoju raka jelita grubego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR