
Aby zmniejszyć ryzyko przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (nawet o 40 proc.) palacze powinni jeść dużo warzyw i owoców - wskazują specjaliści.
Zespół z udziałem dr hab. Joanny Kałuży, prof. z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW przeanalizował ankiety wypełnione przez 44 tysiące mężczyzn, w wieku 45-79 lat, zbierane na przestrzeni kilkunastu lat w centralnej Szwecji. Respondentów pytano między innymi o to, czy palą papierosy i co jedzą oraz w jakich ilościach.
Następnie, przez okres 13 -14 lat, mężczyzn obserwowano, sprawdzając, czy wystąpiła u nich przewlekła obturacyjna choroba płuc.
Okazało się, że wśród aktualnych palaczy jedzących pięć i więcej porcji warzyw oraz owoców dziennie, ryzyko zachorowania na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc jest o 40 proc. niższe niż u tych, którzy jedli mniej niż dwie porcje. W przypadku panów, którzy wcześniej rzucili palenie, było to o 35 proc. mniej.
Z wyliczeń zespołu wynika, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania o 4-8 proc.
Ustalenia naukowców wskazują ponadto, że najlepiej działają warzywa liściaste: sałata i szpinak. Doskonałe właściwości przejawia również papryka, a wśród owoców - jabłka i gruszki.
Zawarte w warzywach i owocach witaminy oraz inne związki niwelują stres oksydacyjny.
Co ciekawe, warzywa i owoce nie przeciwdziałają POChP u osób, które nigdy nie paliły. Takie, choć znacznie rzadziej, również mogą zachorować na tę chorobę - czynnikiem wywołującym może być pył obecny w powietrzu albo zanieczyszczenia pochodzące np. z palenisk.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych