Prezes NFZ Tadeusz Jędrzejczyk odwołany ze stanowiska. Dlaczego?

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   11 marca 2016 12:48

Prezes NFZ Tadeusz Jędrzejczyk odwołany ze stanowiska. Dlaczego? Tadeusz Jędrzejczyk był dyrektorem NFZ od czerwca 2014 r. Fot. archiwum

Tadeusz Jędrzejczyk, prezes Narodowego Funduszu Zdrowia, został odwołany ze stanowiska - poinformowała w piątek (11 marca) rzeczniczka resortu zdrowia Milena Kruszewska. Dodała, że powodem decyzji jest "utrata zaufania do prezesa NFZ".

Kruszewska przypomniała, że minister zdrowia odwołuje prezesa NFZ po zasięgnięciu opinii Rady Funduszu.

- Jakkolwiek opinia Rady nie jest wiążąca - to znaczy, że minister może się z nią zgodzić lub nie - to w tym wypadku, jako że wniosek ministra został zaopiniowany przez Radę pozytywnie, prezes NFZ Tadeusz Jędrzejczyk straci stanowisko - powiedziała Kruszewska.

Dodała, że decyzja ministra spowodowana jest "utratą zaufania do prezesa NFZ w zakresie jego zarządzania Funduszem". - Na tym etapie za wcześnie jest, by mówić o szczegółach - dodała.

Dopytywana przez, czy prezes otrzymał już decyzję o odwołaniu, powiedziała, że minister takie pismo podpisał, a zostanie ono wręczone Jędrzejczykowi jeszcze w piątek lub na początku przyszłego tygodnia.

Jędrzejczyk jest lekarzem, absolwentem Akademii Medycznej w Gdańsku. Ma specjalizację z zakresu medycyny społecznej, organizacji ochrony zdrowia i zdrowia publicznego. Pracował jako lekarz w szpitalu na gdańskiej Zaspie, następnie w ZOZ nr 3 w Gdańsku jako asystent, a potem jako adiunkt w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.

W latach 2008-2009 był zastępcą dyrektora ds. medycznych Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. Od 2010 roku był zastępcą dyrektora naczelnego ds. lecznictwa Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. W październiku 2013 r. został dyrektorem pomorskiego oddziału Funduszu.

W czerwcu 2014 r. na prezesa NFZ powołał Jędrzejczyka premier Donald Tusk na wniosek ministra zdrowia Bartosza Arłukowicza po uzyskaniu pozytywnej opinii Rady Funduszu.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Dyskusje

POLECAMY W PORTALACH

• Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.