Prof. Lampe: 80 proc. przypadków raka trzustki wykrywanych za późno

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   07 kwietnia 2015 10:00


Prof. Lampe: 80 proc. przypadków raka trzustki wykrywanych za późno

Tylko w 20 proc. przypadków nowotworów trzustki diagnozowanych w Polsce możliwe jest dające najlepsze rokowania leczenie operacyjne - poinformował kierownik Kliniki Chirurgii Przewodu Pokarmowego w Centralnym Szpitalu Klinicznym w Katowicach, prof. Paweł Lampe.

W pozostałych przypadkach choroba jest wykrywana zbyt późno.

Katowicka klinika jest jednym z czołowych ośrodków w Polsce zajmujących się leczeniem raka trzustki. Jak podkreślił specjalista, to choroba bardzo trudna w leczeniu, bo choć rozwija się z reguły kilkanaście lat, to przez długi czas nie daje żadnych objawów.

Nawet te, które się w końcu pojawią, mogą być mylące dla mniej doświadczonego lekarza rodzinnego. Zależnie od lokalizacji nowotworu w trzustce może on bowiem dać objawy w postaci bóli kręgosłupa, żółtaczki lub cukrzycy. W związku ze zbyt późnym wykryciem choroby, w chwili diagnozy rokowania są często złe.

Według prof. Lampego, 5 lat przeżywa do 10 proc. chorych. Dlatego - jak zaznaczył - ważna jest profilaktyka, w tym zdrowa dieta. - Żywność przetworzona naprawdę szkodzi - z mojej praktyki wynika, że można wydzielić wśród tych, którzy mają nowotwory trzustki i kamicę, całą grupę ludzi, którzy latami żywią się w fastfoodach. Spożywanie nadmiaru glutaminianu sodu czy środków konserwujących ma bardzo negatywne skutki - powiedział chirurg.

Według danych przedstawionych w lutym tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, od 1995 r. liczba przypadków raka trzustki w Polsce zmniejszyła się o 33 proc. wśród mężczyzn i o 20 proc. u kobiet. Specjaliści instytutu łączą mniejsza zachorowalność na nowotwory przewodu pokarmowego m.in. z korzystnymi zmianami w diecie Polaków. Przykładowo w latach 1960-2005 spożycie owoców zwiększyło się w naszym kraju aż 2,5-krotnie, a warzyw - o 41 proc.

Z kolei spożycie soli - która jest jednym z głównych czynników ryzyka raka żołądka - w latach 1999-2011 spadło o 26 proc. Zachorowalność na raka żołądka zmniejszyła się w ostatnich latach o 70 proc. Wpływ na to mogło mieć m.in. zmniejszone spożycie soli, która zmniejsza grubość pełniącej rolę ochronną śluzówki żołądka. - To również efekt lepszego przechowywania żywności, w tym upowszechnienia lodówek. Dzięki temu nie ma pleśni na produktach spożywczych, które w kooperacji z bakteriami, dość często zasiedlającymi błonę śluzową żołądka, są dość silnym kancerogenem - wyjaśnił prof. Lampe.

Jego zdaniem Polacy w ostatnich dekadach odżywiają się generalnie zdrowiej, niż kiedyś. Oprócz konserwantów i soli zagrożeniem dla układu pokarmowego pozostaje jednak nadmierne spożycie cukru i używki. - Generalnie jemy za dużo, za często się obżeramy, a nadwaga zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego i technicznie utrudnia operację - podkreślił.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.