Prof. Sikora: ograniczanie kalorii sprzyja młodości



Gazeta Wyborcza/Rynek Seniora - 30 sierpnia 2016 12:11


Choć póki co procesy starzenia się są nieuchronne, możemy prostymi i nieinwazyjnymi metodami znacznie je opóźnić. Bardzo dobre efekty przynosi ograniczenie kalorii i aktywność fizyczna, pomagają też okresowe głodówki i dieta bogata w polifenole, których najwięcej jest w skórkach owoców.

Jak twierdzi w GW prof. Ewa Sikora z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN, na procesy starzenia się można wpływać "nieinwazyjnie - trybem życia.

Specjalistka przypomina, że od dawna wiadomo, iż restrykcja kaloryczna sprzyja młodości i opóźnia proces starzenia. Kiedy jest mało pożywienia, aktywują się w naszym organizmie białka zwane sirtuinami - tzw. białka młodości. Ich poziom zmniejsza się z wiekiem, ale kiedy ograniczymy kalorie, to ich aktywność wzrasta.

Ekspertka tłumaczy, że tkanka tłuszczowa, w której jest zwykle bardzo dużo komórek starych, wywołuje stały stan zapalny, który rozprzestrzenia się po całym organizmie i powoduje przyspieszone starzenie.

Prof. Ewa Sikora mówi, że pozytywny efekt przynosi u ludzi ograniczenie kalorii do około 1200 dziennie, a bardzo dobrze działa też okresowe głodzenie. Do tego okresowa głodówka przestawia nasz metabolizm na ketogenny. Powstają tzw. ciała ketonowe - pod ich wpływem lepiej dzielą się nerwowe komórki macierzyste, powstaje więcej synaps, wzrastają zdolności kognitywne. 

Ekspertka zaznacza jednak, że badania nad okresowymi głodówkami są jeszcze niedostatecznie potwierdzone.

Odmładzająco działa ponadto aktywność fizyczna i dieta bogate w polifenole - kurkuma, winogrona, jagody, zielona herbata czy zielone warzywa.

Więcej: www.wyborcza.pl