
ZDROWIE
Izoramentyna, resweratrol, kurkumina i kwas wanilinowy - to naturalne związki bioaktywne, które pomagają chronić organizm przed przewlekłym stanem zapalnym - informuje British Journal of Nutrition.
Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Liverpoolu nad właściwościami polifenoli wykazały, że w celu zmniejszenia ryzyka przewlekłego stanu zapalnego powinniśmy spożywać m.in. cebulę, kurkumę, czerwone winogrona, jagody acai i pić zieloną herbatę.
Polifenole zawarte w tych produktach pomagają zmniejszać wydzielanie cytokin prozapalnych przez limfocyty T.
Niekontrolowany przewlekły stan zapalny odgrywa dużą rolę w rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca czy choroba Alzheimera.
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych