Przewlekły stan zapalny? Pomogą cebula i zielona herbata
Autor: PAP - Nauka w Polsce/Rynek Seniora   19 maja 2016 14:24

Izoramentyna, resweratrol, kurkumina i kwas wanilinowy - to naturalne związki bioaktywne, które pomagają chronić organizm przed przewlekłym stanem zapalnym - informuje British Journal of Nutrition.

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Liverpoolu nad właściwościami polifenoli wykazały, że w celu zmniejszenia ryzyka przewlekłego stanu zapalnego powinniśmy spożywać m.in. cebulę, kurkumę, czerwone winogrona, jagody acai i pić zieloną herbatę.

Polifenole zawarte w tych produktach pomagają zmniejszać wydzielanie cytokin prozapalnych przez limfocyty T.

Niekontrolowany przewlekły stan zapalny odgrywa dużą rolę w rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca czy choroba Alzheimera.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR