Rak piersi: badania na myszach dowiodły, że odpowiednia dieta hamuje przerzuty



PAP/Rynek Seniora - 09 lutego 2018 10:13


Bez asparaginy - aminokwasu zawartego m.in. w szparagach, mięsie, owocach morza, orzechach - nowotwory piersi dają mniej przerzutów. O wynikach badania przeprowadzonego na myszach poinformowało ”Nature”.

Asparagina to aminokwas - element składowy białek. Jej nazwa pochodzi od szparagów, ale zawiera ją także mięso, owoce morza, orzechy, nabiał oraz wiele innych produktów. Ludzki organizm może wytwarzać asparaginę samodzielnie dzięki enzymowi - syntetazie asparaginowej.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii, USA i Kanady przeprowadzili badania na myszach z agresywną postacią raka piersi. Nowotwór ten zwykle daje liczne przerzuty w ciągu kilku tygodni i doprowadza do śmierci zwierząt w ciągu miesięcy.

Kiedy jednak u myszy zastosowano dietę o niskiej zawartości asparaginy lub wykorzystano blokujący jej wytwarzanie lek (L-asparaginazę), guz miał problemy z tworzeniem przerzutów. Wręcz trudno było je znaleźć. Natomiast zwiększona podaż asparaginy nasilała tworzenie przerzutów. Nie wykazano natomiast, by dostępność asparaginy wpływała na wzrost pierwotnego guza.

W ubiegłym roku badacze z University of Glasgow wykazali, że ograniczenie dostępu do aminokwasów seryny i glicyny spowolniło rozwój chłoniaka oraz nowotworów jelita grubego.

Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości uda się wykorzystać zależność nowotworów od aminokwasów do ulepszenia leczenia. Można byłoby stosować odpowiednią dietę lub blokować przyswajanie aminokwasu przez guz za pomocą leków.