
Bez asparaginy - aminokwasu zawartego m.in. w szparagach, mięsie, owocach morza, orzechach - nowotwory piersi dają mniej przerzutów. O wynikach badania przeprowadzonego na myszach poinformowało ”Nature”.
Asparagina to aminokwas - element składowy białek. Jej nazwa pochodzi od szparagów, ale zawiera ją także mięso, owoce morza, orzechy, nabiał oraz wiele innych produktów. Ludzki organizm może wytwarzać asparaginę samodzielnie dzięki enzymowi - syntetazie asparaginowej.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii, USA i Kanady przeprowadzili badania na myszach z agresywną postacią raka piersi. Nowotwór ten zwykle daje liczne przerzuty w ciągu kilku tygodni i doprowadza do śmierci zwierząt w ciągu miesięcy.
Kiedy jednak u myszy zastosowano dietę o niskiej zawartości asparaginy lub wykorzystano blokujący jej wytwarzanie lek (L-asparaginazę), guz miał problemy z tworzeniem przerzutów. Wręcz trudno było je znaleźć. Natomiast zwiększona podaż asparaginy nasilała tworzenie przerzutów. Nie wykazano natomiast, by dostępność asparaginy wpływała na wzrost pierwotnego guza.
W ubiegłym roku badacze z University of Glasgow wykazali, że ograniczenie dostępu do aminokwasów seryny i glicyny spowolniło rozwój chłoniaka oraz nowotworów jelita grubego.
Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości uda się wykorzystać zależność nowotworów od aminokwasów do ulepszenia leczenia. Można byłoby stosować odpowiednią dietę lub blokować przyswajanie aminokwasu przez guz za pomocą leków.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych