Regularne jedzene smażonych potraw nie służy zdrowiu kobiet po menopauzie

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   25 stycznia 2019 13:35


Regularne jedzene smażonych potraw nie służy zdrowiu kobiet po menopauzie Fot. Fotolia

Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie - wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.

Naukowcy z University of Iowa (USA) doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych na temat diety blisko 107 tys. kobiet w wieku od 50. do 79 lat, które były uczestniczkami słynnego badania pt. Women's Health Initiative (WHI). Kobiety rekrutowano do niego w latach 1993-98, a stan ich zdrowia śledzono do 2017 r. W tym okresie doszło do 31 588 zgonów. Dane zbierane przy pomocy ankiet dotyczyły m.in. konsumowania smażonych dań, w tym z kurczaka, ryb i owoców morza, ale też frytek, nachos i innych.

Po uwzględnieniu różnych elementów stylu życia, ogólnej jakości diety badanych kobiet, poziomu wykształcenia i dochodów, naukowcy doszli do wniosku, że regularne jedzenie smażonych potraw było związane z wyższym ryzykiem zgonu z różnych przyczyn, a zwłaszcza z powodu choroby serca. Panie, które zjadały co najmniej jedną porcję smażonych potraw dziennie miały o 8 proc. wyższe ryzyko zgonu, w porównaniu z kobietami, które nie jadały regularnie smażonych dań. Spożywanie jednej lub więcej porcji smażonego kurczaka dziennie powiązano z wyższym o 13 proc. ryzykiem zgonu z różnych przyczyn i o 12 proc. wyższym ryzykiem zgonu z powodu choroby układu krążenia. W przypadku smażonych dań z ryby lub owoców morza ryzyko zgonu było wyższe odpowiednio o 7 proc. i 13 proc. Naukowcy nie powiązali natomiast jedzenia smażonych potraw z większym prawdopodobieństwem zgonu z powodu choroby nowotworowej.

Po smażone jedzenie częściej regularnie sięgały kobiety młodsze (50-65 lat), z niższym wykształceniem i mniej zarabiające. Częściej też paliły papierosy, mniej ćwiczyły, a ich dieta była ogólnie gorsza pod względem jakościowym.

Naukowcy podkreślają, że ich badanie miało charakter obserwacyjny, a jego wyniki nie muszą znaleźć potwierdzenia w badaniach na innych populacjach osób. Zaznaczają też, że mogli nie uwzględnić w analizie pewnych czynników wpływających na końcowe rezultaty. Zaletą tego badania jest jednak to, że przeprowadzono je na dużej i zróżnicowanej grupie kobiet.

Uzyskane w nim wyniki są o tyle niepokojące, że co trzeci mieszkaniec USA sięga codziennie po jedzenie typu fast-food, które z reguły jest smażone. Zdaniem autorów pracy ważne jest jednak to, że zidentyfikowany przez nich czynnik wyższego ryzyka zgonu w postaci regularnego jedzenia smażonych potraw można łatwo wyeliminować. "Zmniejszenie spożycia smażonych potraw, zwłaszcza smażonego kurczaka, ryb i owoców morza, może mieć klinicznie istotny wpływ na zdrowie publiczne" - podkreślają badacze w artykule.

Jak tłumaczą, związek między regularnym jedzeniem smażonych dań a wyższym ryzykiem zgonu można tłumaczyć na wiele sposobów. Po pierwsze, smażone dania są bardzo kaloryczne i mogą ogólnie zwiększać kaloryczność codziennej diety. Po drugie, w procesie smażenia dochodzi do utleniania i uwodornienia tłuszczów nienasyconych, przez co rośnie zawartość niezdrowych dla serca tłuszczów trans. Badacze uwzględnili jednak te czynniki w analizie. Innym wyjaśnieniem może być to, że w trakcie smażenia (ze względu na bardzo wysokie temperatury) dochodzi do powstawania tzw. zawansowanych produktów glikacji (AGE). Powolne gromadzenie tych związków w tkankach może przyczyniać się do rozwoju różnych chorób przewlekłych, głównie dlatego, że nasilają one tzw. stres oksydacyjny (wiąże się on z nadmiarem wolnych rodników, uszkadzających składniki komórek), przez co przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR