Regularne jedzene smażonych potraw nie służy zdrowiu kobiet po menopauzie

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   25 stycznia 2019 13:35


Regularne jedzene smażonych potraw nie służy zdrowiu kobiet po menopauzie Fot. Fotolia

Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie - wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.

Naukowcy z University of Iowa (USA) doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych na temat diety blisko 107 tys. kobiet w wieku od 50. do 79 lat, które były uczestniczkami słynnego badania pt. Women's Health Initiative (WHI). Kobiety rekrutowano do niego w latach 1993-98, a stan ich zdrowia śledzono do 2017 r. W tym okresie doszło do 31 588 zgonów. Dane zbierane przy pomocy ankiet dotyczyły m.in. konsumowania smażonych dań, w tym z kurczaka, ryb i owoców morza, ale też frytek, nachos i innych.

Po uwzględnieniu różnych elementów stylu życia, ogólnej jakości diety badanych kobiet, poziomu wykształcenia i dochodów, naukowcy doszli do wniosku, że regularne jedzenie smażonych potraw było związane z wyższym ryzykiem zgonu z różnych przyczyn, a zwłaszcza z powodu choroby serca. Panie, które zjadały co najmniej jedną porcję smażonych potraw dziennie miały o 8 proc. wyższe ryzyko zgonu, w porównaniu z kobietami, które nie jadały regularnie smażonych dań. Spożywanie jednej lub więcej porcji smażonego kurczaka dziennie powiązano z wyższym o 13 proc. ryzykiem zgonu z różnych przyczyn i o 12 proc. wyższym ryzykiem zgonu z powodu choroby układu krążenia. W przypadku smażonych dań z ryby lub owoców morza ryzyko zgonu było wyższe odpowiednio o 7 proc. i 13 proc. Naukowcy nie powiązali natomiast jedzenia smażonych potraw z większym prawdopodobieństwem zgonu z powodu choroby nowotworowej.

Po smażone jedzenie częściej regularnie sięgały kobiety młodsze (50-65 lat), z niższym wykształceniem i mniej zarabiające. Częściej też paliły papierosy, mniej ćwiczyły, a ich dieta była ogólnie gorsza pod względem jakościowym.

Naukowcy podkreślają, że ich badanie miało charakter obserwacyjny, a jego wyniki nie muszą znaleźć potwierdzenia w badaniach na innych populacjach osób. Zaznaczają też, że mogli nie uwzględnić w analizie pewnych czynników wpływających na końcowe rezultaty. Zaletą tego badania jest jednak to, że przeprowadzono je na dużej i zróżnicowanej grupie kobiet.

Uzyskane w nim wyniki są o tyle niepokojące, że co trzeci mieszkaniec USA sięga codziennie po jedzenie typu fast-food, które z reguły jest smażone. Zdaniem autorów pracy ważne jest jednak to, że zidentyfikowany przez nich czynnik wyższego ryzyka zgonu w postaci regularnego jedzenia smażonych potraw można łatwo wyeliminować. "Zmniejszenie spożycia smażonych potraw, zwłaszcza smażonego kurczaka, ryb i owoców morza, może mieć klinicznie istotny wpływ na zdrowie publiczne" - podkreślają badacze w artykule.

Jak tłumaczą, związek między regularnym jedzeniem smażonych dań a wyższym ryzykiem zgonu można tłumaczyć na wiele sposobów. Po pierwsze, smażone dania są bardzo kaloryczne i mogą ogólnie zwiększać kaloryczność codziennej diety. Po drugie, w procesie smażenia dochodzi do utleniania i uwodornienia tłuszczów nienasyconych, przez co rośnie zawartość niezdrowych dla serca tłuszczów trans. Badacze uwzględnili jednak te czynniki w analizie. Innym wyjaśnieniem może być to, że w trakcie smażenia (ze względu na bardzo wysokie temperatury) dochodzi do powstawania tzw. zawansowanych produktów glikacji (AGE). Powolne gromadzenie tych związków w tkankach może przyczyniać się do rozwoju różnych chorób przewlekłych, głównie dlatego, że nasilają one tzw. stres oksydacyjny (wiąże się on z nadmiarem wolnych rodników, uszkadzających składniki komórek), przez co przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.