
Większa wrażliwość na gorzki smak, zwłaszcza w przypadku starszych kobiet, ma związek z większym ryzykiem rozwoju nowotworów - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez "European Journal of Nutrition".
Badania rozpoczęły się pod koniec lat 90. i wzięło w nich udział 5500 kobiet w średnim wieku. Ich zdrowie, tryb życia i sposób odżywiania były rejestrowane przez blisko 20 lat.
Naukowcy z Uniwersytetu Leeds podejrzewali, że kobiety, które są bardziej wrażliwe na gorzki smak, mogą unikać warzyw, co z kolei może przekładać się na ryzyko nowotworów. Badania nie potwierdziły tej hipotezy, jednak okazało się, że poziom wrażliwości na gorzki smak rzeczywiście miał związek z ryzykiem raka (niezależnie od ilości spożywanych warzyw).
Podczas testów kobiety proszono o to, by spróbowały produktu zawierającego fenylotiokarbamid, związek chemiczny o gorzkim smaku. Te z nich, które były najbardziej wrażliwe na gorzki smak, były jednocześnie od 40 do 58 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworu w porównaniu z kobietami, których wrażliwość była niska.
Choć autorzy nie zaobserwowali zależności pomiędzy wrażliwością na gorzki smak a spożyciem warzyw, podkreślają oni, że podczas kolejnych analiz na nawyki żywieniowe należy spojrzeć w znacznie szerszym kontekście.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych