
Zdrowe odżywianie bogate w błonnik może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego poprzez oddziaływanie na bakterie zamieszkujące jelito - informuje pismo "JAMA Oncology".
Naukowcy z Farber Cancer Institute i Massachusetts General Hospital w Bostonie (USA) analizowali sposób odżywiania 137 tys. osób biorących udział w dwóch szerzej zakrojonych badaniach (Nurses' Health Study i Health Professionals Follow-up Study), z których część zachorowała na raka jelita grubego. Badacze skoncentrowali się na roli bakterii Fusobacterium nucleatum, która, jak wykazały wcześniejsze prace, może przyczyniać się do rozwoju tego groźnego nowotworu.
Po zbadaniu ponad tysiąca próbek guzów pod kątem obecności bakterii F. nucleatum autorzy stwierdzili, że osoby stosujące zbilansowaną dietę, bogatą w produkty pełnoziarniste i błonnik, były mniej narażone na zachorowanie na nowotwór, w którego tkance była obecna ta bakteria. Dieta ta nie wpływała natomiast na ryzyko rozwoju raka jelita grubego pozbawionego tej bakterii.
- Ostatnio przeprowadzone eksperymenty wskazywały, że F. nucleatum może przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego poprzez interakcję z układem odpornościowym i aktywowanie szlaków sygnałowych związanych z czynnikami wzrostu w komórkach jelita. Jedne z badań wykazały, że poziom bakterii F. nucleatum w kale znacznie zwiększał się, gdy uczestnicy zmieniali sposób odżywiania ze zbilansowanej i bogatej w błonnik diety na zachodni styl żywienia ubogi w błonnik - zauważa dr Shuji Ogino, autor analizy.
- Choć nasze badania skoncentrowane były wokół jednego rodzaju bakterii, ilustrują one szersze zjawisko, a mianowicie to, że bakterie jelitowe mogą - w zależności od tego, co jemy - zmniejszać lub zwiększać ryzyko raka jelita grubego - dodaje badacz.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych