Sposób odżywiania a choroba Alzheimera. Zachodnia dieta pod lupą

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   14 czerwca 2017 15:43


Sposób odżywiania a choroba Alzheimera. Zachodnia dieta pod lupą Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Zmiana stylu życia, w szczególności sposobu odżywania, potencjalnie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera u osób, które są do tego genetycznie predysponowane - uważają naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles.

Doktorzy Alexandra Moser i Christian Pike swoje badania prowadzili na myszach posiadających specyficzny wariant genu, który u ludzi związany jest z rozwojem choroby Alzheimera, czyli APOE4. Udowodniono, że osoby, które odziedziczyły ów wariant częściej niż reszta populacji zapadają na Alzheimera, choć nosicielstwo nie jest jednoznaczne z zachorowaniem. Jak tłumaczą autorzy pracy, odziedziczenie określonej formy genu APOE4 nie wystarcza do rozwoju choroby, ale jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania.

Część wykorzystanych w badaniu myszy posiadała wariant genu APOE4 a pozostałe APOE3, czyli wariant prawidłowy, najczęściej występujący w populacji ludzkiej. Naukowcy obserwowali interakcje zachodzące pomiędzy APOE4 a otyłością.

Okazało się, że zwierzęta posiadające APOE4, które przez 12 tygodni karmiono dietą podobną do zachodniej, a więc o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i cukrów, miały zwiększone - w stosunku do osobników na "zdrowej" diecie - stężenie białka β-amyloidowego w mózgu, a także większą liczbę komórek glejowych, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

Podobnej zależności nie zaobserwowano u myszy z APOE3.

Autorzy pracy uważają, że takie wyniki świadczą o istnieniu związku pomiędzy zapadalnością na Alzheimera a dietą. Nawet osoby genetycznie predysponowane do wystąpienie tej choroby potencjalnie mogłyby obniżyć ryzyko zachorowania poprzez zmianę sposobu odżywiania i redukcję masy ciała.

- Geny odgrywają ważną rolę w tym, co się z nami dzieje, ale środowisko i modyfikowalne czynniki związane ze stylem życia są równie ważne. Pamiętajmy więc, że ochronna rola ruchu fizycznego oraz sposobu odżywiania jest nie do przecenienia - podsumowują autorzy badania.

Wyniki badania, które doprowadziły ich do takich wniosków, ukazały się na łamach najnowszego wydania "eNeuro". 

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR