Substancje zawarte w jabłkach i pomidorach opóźniają zanik mięśni

ZDROWIE

Autor: www.wp.pl/Rynek Seniora   24 września 2015 13:02


Substancje zawarte w jabłkach i pomidorach opóźniają zanik mięśni Badania naukowe potwierdzają zdrowotne właściwości jabłek. Fot. Fotolia

Badacze z Uniwersytetu Iowa odkryli, że związki powszechnie występujące w jabłkach i pomidorach, są w stanie zablokować działanie białka odpowiedzialnego za starzenie się mięśni.

Chodzi o kwas ursolowy, który znaleźć możemy w skórce jabłek i tomatydynę, która występuje w zielonych pomidorach. Związki te blokują białko ATF4, które jest odpowiedzialne za proces zaniku mięśni.

Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma „Journal of Biological Chemistry”. Uczeni odkryli, że kwas ursolowy i tomatydyna znacząco powstrzymywały zanik mięśni u myszy w podeszłym wieku.

Starszym gryzoniom, u których odnotowano związane z wiekiem osłabienie i zanik mięśni, przez dwa miesiące podawano dietę z zawartością lub bez 0,27 proc. kwasu ursolowego lub 0,05 proc. tomatydyny.

Wspomniane związki zwiększyły masę mięśniową o 10 procent, a co ważniejsze, spowodowały wzrost jakości mięśni i siły o 30 procent.

Więcej: www.wp.pl

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.