
Związek przeciwutleniający zawarty w truskawkach - fisetyna - zapobiega spadkowi sprawności poznawczej i nasileniu procesów zapalnych w podeszłym wieku - wynika z badania opublikowanego w „Journals of Gerontology Series A”.
Naukowcy z Instytutu Salka (USA) w badaniu na myszach potwierdzili, że fisetyna - substancja zaliczana do grupy flawonoli, powszechnie występująca w truskawkach - pozwala uniknąć problemów z funkcjonowaniem intelektualnym, które mogą pojawić się wraz z wiekiem. Fisetyna łagodzi też stres i reakcje zapalne organizmu.
- W oparciu o wyniki naszych badań uważamy, że fisetyna może być pomocna w zapobieganiu wielu związanym z wiekiem chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera - mówi współautorka projektu Pamela Maher.
Maher, która badania nad fisetyną prowadzi już od ponad dziesięciu lat, wykazała wcześniej, że fisetyna redukuje problemy z pamięcią u myszy predysponowanych genetycznie do zachorowania na alzheimera.
W ramach najnowszego projektu badaczka postanowiła skupić się na zwierzętach, które zapadają na chorobę Alzheimera lub inne choroby neurodegeneracyjne naturalnie - w wyniku procesu starzenia się.
Więcej: www.naukawpolsce.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych