
ZDROWIE
Brak zębów wpływa na jakość spożywania posiłków. Nawet pojedynczy ubytek może wyrządzić sporo szkód. Duże kawałki mięsa, warzyw czy owoców, które zamiast gryźć, połykamy, powodują rozwój problemów z układem pokarmowym. Konsekwencją tego są bóle brzucha, niestrawność, zgaga i uczucie ciężkości - donosi dziennik.pl.
Poszczególne zęby odgrywają ważną rolę w prawidłowym trawieniu. Brak jakiegokolwiek zęba powoduje destabilizację całego procesu żucia - przestrzegają dentyści.
To jama ustna przygotowuje jedzenie do trawienia. Tutaj zachodzi proces rozdrabniania i mielenia pokarmu, jak również łączenia ze śliną. Jeśli mamy braki w uzębieniu to cały proces żucia jest niekompletny, a jedzenie, które trafia do żołądka nie jest odpowiednio przygotowane, dłużej tam zalega, dłużej się też trawi.
Dlatego tak ważne, zdaniem specjalistów, jest uzupełnienie nawet najdrobniejszych ubytków. Już jeden lekko ukruszony ząb sprawia, że cała jama ustna nie pracuje tak jak powinna. Żujemy tylko jedną stroną, unikamy zbyt mocnego rozcierania pokarmu w obawie przed dyskomfortem, przełykamy niewystarczająco rozdrobniony pokarm.
Więcej: www.dziennik.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych