Umiarkowane spożycie węglowodanów sprzyja długowieczności

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   24 sierpnia 2018 12:16


Umiarkowane spożycie węglowodanów sprzyja długowieczności Fot. Shutterstock

Spożywanie węglowodanów jest korzystne dla zdrowia i sprzyja długiemu życiu, jednak tylko wówczas, gdy dostarczają nam one około 50-55 proc. energii - wynika z badań opublikowanych w piśmie "The Lancet Public Health".

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA), którzy przeanalizowali dane dotyczące ponad 15,4 tys. Amerykanów zarejestrowanych w the Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC).

Na początku badań oraz po upływie 6 lat uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania się. Pod uwagę wzięto także takie czynniki, jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, ogólne spożycie kalorii, wykształcenie, poziom aktywności fizycznej, dochody, palenie papierosów czy cukrzyca. W ciągu średnio 25 lat od momentu rozpoczęcia badań zmarły 6283 osoby.

Okazało się, że zarówno zbyt małe spożycie węglowodanów (gdy dostarczały mniej niż 40 proc. dziennego spożycia kalorii), jak i ich zbyt wysokie spożycie (powyżej 70 proc. dziennego spożycia kalorii) miało związek z podwyższonym ryzykiem zgonu w porównaniu z umiarkowanym spożyciem węglowodanów (50-55 proc. dziennego spożycia kalorii).

Wyniki potwierdziła metaanaliza ośmiu dotychczasowych badań, w których udział wzięło łącznie ponad 432 tys. osób z Ameryki Północnej, Europy i Azji. Jednocześnie zaobserwowano, że jadłospisy, w których węglowodany zastępowano białkiem i tłuszczem pochodzenia zwierzęcego miały związek z krótszą oczekiwaną długością życia w odróżnieniu od jadłospisów, w których węglowodany zastępowano białkiem i tłuszczem pochodzenia roślinnego.

- Diety niskowęglowodanowe, w których spożywa się więcej białka i tłuszczu często stosowane są w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Aby starzeć się zdrowo, należy jednak zwracać uwagę na to, by źródłem białka i tłuszczu były w większości produkty pochodzenia roślinnego - zauważa autorka badań dr Sara Seidelmann.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR