
Suplementy diety zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 cofają negatywny wpływ diety bogatej w tłuszcze na - póki co - mysi metabolizm.
Badania przeprowadzili naukowcy z Federal University of Sao Paulo (Brazylia). Okazało się, że spożywanie suplementów diety z kwasami tłuszczowymi omega-3 (których bogatym źródłem są tłuste ryby morskie) może zwalczać negatywne efekty diety wysokotłuszczowej.
Tabletki zawierające omega-3 są popularnym suplementem diety, który w powszechnej opinii posiada cenne właściwości prozdrowotne. Brazylijscy badacze postanowili sprawdzić wpływ tych substancji na zdrowie gryzoni będących na wysokotłuszczowej diecie. Zwiększa ona ryzyko wystąpienia m.in. nadwagi, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi oraz insulinooporności, będącej czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2.
Przez cztery tygodnie aplikowali jeden z kwasów omega-3 myszom, które były na wysokotłuszczowej diecie. Dla porównania, grupie kontrolnej nie podawano suplementu z tym związkiem.
Okazało się, że suplement z kwasem omega-3 korzystnie wpłynął na metabolizm gryzoni jedzących tłusto, innymi słowy znacznie zredukował negatywny wpływ tłustej diety na organizm myszy.
Zdaniem naukowców wyniki ich badania sugerują, że przyjmowanie suplementów z omega-3 mogłoby przeciwdziałać negatywnym skutkom metabolicznym tłustej diety. Kierująca badaniem prof. Maria Isabel Alonso-Vale z Wydziału Biologii na Federal University of Sao Paulo zwraca jednak uwagę, że konieczne będzie potwierdzenie tego w badaniach na ludziach.
W kilku innych badaniach stwierdzono także możliwe działanie przeciwnowotworowe kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty). Ostatnie badania sugerują też, że kwasy te spowalniają starzenie się komórek.
Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar kwasów omega-3 może być szkodliwy, dlatego należy stosować umiarkowane dawki (szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia).
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych