Wbrew stereotypom gluten nie jest ryzykowny dla serca



PAP/Rynek Seniora - 09 maja 2017 12:03


Nowe badanie, przeprowadzone na ponad 100 tys. uczestników wykazało, że spożywanie glutenu w żaden sposób nie zwiększa ryzyka chorób serca u osób bez celiakii. Co więcej - eliminacja glutenu może wręcz sercu szkodzić, gdyż pozbawia nas korzystnych dla tego organu produktów pełnoziarnistych.

Praca na ten temat ukazała się w najnowszym numerze pisma "British Medical Journal", a jej autorami są naukowcy z Columbia University Medical Center (USA) współpracujący ze specjalistami z Harvard Medical School (USA).

- Gluten jest bardzo szkodliwy dla osób chorych na celiakię - tłumaczy prof. Benjamin Lebwohl z CUMC, główny autor badania.

- Jednak w ostatnich latach popularne książki traktujące o zdrowym odżywianiu, a oparte na dowodach anegdotycznych, doprowadziły do przekonania, że dieta z niską zawartością glutenu jest zdrowa dla każdego. Nasze odkrycie dowodzi, że tak nie jest - ograniczenie glutenu nie przynosi korzyści, przynajmniej jeśli chodzi o zdrowie serca u osób bez celiakii. Za to może powodować pewne szkody, gdyż dieta nisko- lub bezglutenowa jest niezwykle uboga w produkty pełnoziarniste, które chronią przed chorobami serca - precyzuje.

Czytaj też: Gluten to często wróg urojony

Jak przypomina Lebwohl, celiakia, inaczej choroba trzewna, jest zaburzeniem autoimmunologicznym, w którym spożycie glutenu - mieszaniny białek występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu - powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, upośledzając tym samym wchłanianie strawionych składników odżywczych. Z czasem celiakia może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, niedokrwistości czy osteoporozy. Skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej.

Szacuje się, że choroba trzewna dotyka około jednego na stu Amerykanów. W Polsce sytuacja wygląda podobnie - na celiakię cierpi 1 proc. populacji, a więc ok. 400 tys. osób.

Istnieje także grupa ludzi bez celiakii, u których występuje stan zwany nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Szacunki dotyczące liczby osób dotkniętych tym zaburzeniem są jednak bardzo rozbieżne.

- Pomimo stosunkowo niskiej częstości występowania celiakii oraz nadwrażliwości na gluten nie będącej celiakią, badania wskazują, że aż około jedna trzecia Amerykanów stara się eliminować gluten ze swojej diety. Jest to z pewnością korzystne dla firm, które specjalizują się w produkcji i sprzedaży produktów bezglutenowych, ale czy jest korzystne dla zdrowia? Na to właśnie pytanie chcieliśmy odpowiedzieć - mówi prof. Lebwohl.

Aby ocenić wpływ diety niskoglutenowej na zdrowie serca, prof. Lebwohl wraz z zespołem analizował dietę oraz kardiologiczne dane medyczne 110 tys. osób: 65 tys. kobiet i 45 tys. mężczyzn. Nie było wśród nich osób ze stwierdzoną celiakią.

Każdy uczestnik co cztery lata (w okresie 1986-2010) wypełniał szczegółowy kwestionariusz dotyczący sposobu odżywiania. Następnie naukowcy podzielili ich na pięć grup w zależności od deklarowanego poziomu spożycia glutenu.

- Zdecydowaliśmy się przyjrzeć właśnie chorobom serca, ponieważ jest to wiodący "zabójca" ludzkości, a jednocześnie powszechnie wiadomo, że dieta ma na niego duży wpływ - wyjaśnia autor pracy.

Okazało się, że nie było żadnego związku pomiędzy spożyciem glutenu a ryzykiem choroby niedokrwiennej serca.

- Nawet u osób, które całkowicie lub prawie całkowicie wyeliminowały gluten ze swojego życia, częstość występowania chorób serca była taka sama, jak u uczestników spożywających największe ilości glutenu - opowiada dr Andrew Chan, współautor badania.

- Opierając się na uzyskanych danych stwierdzamy więc, że zalecanie ograniczenia glutenu w celu poprawy stanu zdrowia i zapobiegania różnym schorzeniom nie ma żadnego uzasadnienia - dodaje.