WHO chce wyeliminować tłuszcze trans z żywności w ciągu 5 lat



PAP/Rynek Seniora - 18 maja 2018 10:23


Spożywanie utwardzonych tłuszczów roślinnych obecnych w wysokoprzetworzonych produktach spożywczych ma związek ze śmiercią pół miliona ludzi rocznie. Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że całkowite wyeliminowanie ich z pożywienia jest jej strategicznym celem na lata 2019-2023.

Tłuszcze trans, czyli izomery trans kwasów tłuszczowych (w skrócie TFA) są obecne w wielu produktach, zwykle tych najtańszych i powszechnie dostępnych na sklepowych półkach produktach spożywczych.

Uwodornienie zwiększa trwałość olejów roślinnych; dlatego też w tej przetworzonej postaci stosowane są dla przedłużenia czasu przechowywania produktów oraz w produkcji wyrobów piekarniczych, jak krakersy, ciasta, ciastka czy herbatniki.

Spożycie tłuszczów typu trans wzrosło w latach 70., kiedy popularność zdobyły margaryny. Do popularnych produktów zawierających niezdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans należą frytki, gdyż tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze, zwłaszcza gdy tłuszcze są używane wielokrotnie.

Miliony ludzi na całym świecie, mniej lub bardziej świadomie żywi się nimi na co dzień. Są odpowiedzialne za istną epidemię chorób cywilizacyjnych - od nadwagi i otyłości, poprzez nadciśnienie, miażdżycę, insulinooporność po cukrzycę typu 2 i nowotwory (m.in. raka jelita grubego).

Według statystyk WHO tłuszcze trans każdego roku mają związek ze śmiercią aż pół miliona ludzi na świecie, głównie z powodu chorób układu krążenia.

Amerykańska agencja ds. żywności i leków (FDA) już w 2015 r. uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są niezdrowe i w ciągu trzech lat muszą zostać wycofane.

Sytuacja jest na tyle poważna, że Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła prawdziwą rewolucję i wezwała rządy wszystkich państw na świecie do tego, by wprowadziły przepisy zabraniające producentom żywności stosowania tłuszczów trans. Co więcej, walka z nimi została uznana za priorytetowy cel WHO, zaplanowany na 5 najbliższych lat (2019-2023).

Więcej: www.zdrowie.radiozet.pl