WHO chce wyeliminować tłuszcze trans z żywności w ciągu 5 lat

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   18 maja 2018 10:23


WHO chce wyeliminować tłuszcze trans z żywności w ciągu 5 lat Fot. archiwum

Spożywanie utwardzonych tłuszczów roślinnych obecnych w wysokoprzetworzonych produktach spożywczych ma związek ze śmiercią pół miliona ludzi rocznie. Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że całkowite wyeliminowanie ich z pożywienia jest jej strategicznym celem na lata 2019-2023.

Tłuszcze trans, czyli izomery trans kwasów tłuszczowych (w skrócie TFA) są obecne w wielu produktach, zwykle tych najtańszych i powszechnie dostępnych na sklepowych półkach produktach spożywczych.

Uwodornienie zwiększa trwałość olejów roślinnych; dlatego też w tej przetworzonej postaci stosowane są dla przedłużenia czasu przechowywania produktów oraz w produkcji wyrobów piekarniczych, jak krakersy, ciasta, ciastka czy herbatniki.

Spożycie tłuszczów typu trans wzrosło w latach 70., kiedy popularność zdobyły margaryny. Do popularnych produktów zawierających niezdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans należą frytki, gdyż tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze, zwłaszcza gdy tłuszcze są używane wielokrotnie.

Miliony ludzi na całym świecie, mniej lub bardziej świadomie żywi się nimi na co dzień. Są odpowiedzialne za istną epidemię chorób cywilizacyjnych - od nadwagi i otyłości, poprzez nadciśnienie, miażdżycę, insulinooporność po cukrzycę typu 2 i nowotwory (m.in. raka jelita grubego).

Według statystyk WHO tłuszcze trans każdego roku mają związek ze śmiercią aż pół miliona ludzi na świecie, głównie z powodu chorób układu krążenia.

Amerykańska agencja ds. żywności i leków (FDA) już w 2015 r. uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są niezdrowe i w ciągu trzech lat muszą zostać wycofane.

Sytuacja jest na tyle poważna, że Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła prawdziwą rewolucję i wezwała rządy wszystkich państw na świecie do tego, by wprowadziły przepisy zabraniające producentom żywności stosowania tłuszczów trans. Co więcej, walka z nimi została uznana za priorytetowy cel WHO, zaplanowany na 5 najbliższych lat (2019-2023).

Więcej: www.zdrowie.radiozet.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR