
Wysoce przetworzona żywność może zwiększać ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory, w tym raka piersi - wynika z badań populacyjnych przeprowadzonych we Francji, a opublikowanych przez "British Medical Journal".
Wskazuje na to analiza danych dotycząca prawie 105 tys. osób powyżej 18. roku życia, których mediana wieku nie przekraczała 43 lat. Wszyscy uczestniczyli w badaniach NutriNet-Santé prowadzonych w latach 2009-2017 (doi.org/10.1136/bmj.k322).
Główny autor raportu Thibault Fiolet z ośrodka badania żywności w Roubaix we Francji twierdzi, że za pośrednictwem internetu co 24 godziny ochotnicy informowali, co jedli minionego dnia. Jednocześnie zbierano dane o ich stanie zdrowia. Pod uwagę wzięto 3,3 tys. produktów żywnościowych i składników pokarmowych.
Z analizy tej wynika, że wysoce przetworzona żywność może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, które rośnie w zależności od rozmiarów jej konsumpcji. Zwiększenie spożycia tej żywności o 10 proc. wiąże się z wyraźnym, bo ponad 10 proc. wzrostem ryzyka zachorowania na różnego typy nowotwory, w tym raka piersi.
Autorzy badania nie precyzują, o jakie konkretne produkty chodzi, wspominają jedynie, że pod uwagę wzięto wysoce przetworzone produkty według klasyfikacji żywności NOVA.
Thibault Fiolet podkreśla, że konieczne są dalsze badania, które to potwierdzą i wykażą, jakie są konkretne powiązania między wysoce przetworzoną żywnością i większą skłonnością do nowotworów. Być może takie działanie wykazują tylko niektóre składniki i dodatki do żywności.
W badanej grupie osób stwierdzono największe spożycie słodyczy, słodzonych napojów oraz produktów skrobiowych, czyli takich jak ziemniaki, kukurydza oraz ryż. Wysoce przetworzona żywność zwykle wykazuje małą wartość odżywczą i zwiera substancje dodawane do niej bezpośrednio lub powstające w trakcie jej produkcji i przechowywania w różnych opakowaniach.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych