
ZDROWIE
Dieta bogata w produkty podnoszące poziom cholesterolu we krwi przyspiesza u mężczyzn rozwój raka gruczołu krokowego oraz powoduje jego przerzuty na węzły chłonne, płuca i kości - informują naukowcy z Uniwersytetu Queensland w Australii.
- Wysoki poziom cholesterolu nie zwiększa rozmiaru guza pierwotnego, jednak w sposób znaczący wpływa na rozprzestrzenianie się nowotworu - mówi autorka badań dr Michelle Hill. Wnioski publikuje pismo "Oncotarget".
Naukowcy zidentyfikowali dwa białka: CAV1 i IQGAP1, które w głównej mierze przyczyniają się do szybkiego rozprzestrzeniania raka przy hipercholesterolemii (stężeniu cholesterolu powyżej normy).
- Cholesterol działa jak magnes, przyciągając te białka do powierzchni komórki nowotworowej. Zaburza to funkcjonowanie komórki i sprawia, że staje się ona bardziej agresywna, co sprzyja przerzutom - wyjaśnia dr Hill.
Badacze zalecają, by lekarze prowadzący zwracali uwagę pacjentów ze zdiagnozowanym nowotworem na potrzebę kontrolowania poziomu cholesterolu, m.in. przez odpowiednią dietę.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych