
Kuchnia szpitalna w dużym stopniu zależy od dyrekcji placówki - ocenił w czwartek (21 czerwca) minister zdrowia Łukasz Szumowski, pytany o żywienie pacjentów na szpitalnych oddziałach.
- W dokumentacji medycznej zaczęła w tej chwili obowiązywać karta, która ocenia stan wyżywienia pacjenta, jego stan - czy jest niedożywiony, czy ma braki w bilansie, jaki jest jego BMI (wskaźnik masy ciała-PAP) - wskazał minister.
Jego zdaniem "kuchnia szpitalna, to jak będzie robiona, w dużym stopniu zależy od dyrekcji".
- Są oczywiście kontrole jakości, robione choćby przez sanepid i przez NFZ - warunków świadczenia usług medycznych - dodał.
Szumowski zauważył, że wizytując teraz szpitale, a wcześniej bywając w nich jako lekarz, widział, że są szpitale, gdzie jedzenie jest na dobrym poziomie i takie, gdzie jest fatalne.
- Dyrektorzy muszą wykazać się większą inicjatywą, by żywienie było odpowiednie, szczególnie tam, gdzie są np. starsi pacjenci - ocenił.
W kwietniu NIK opublikowała raport o żywieniu w szpitalach. Oceniono w nim, że posiłki przygotowywane z surowców niskiej jakości mają niewłaściwe wartości odżywcze. Średni, dzienny koszt żywienia w szpitalach, w latach 2015-2017, wynosił od 9,55 zł do 17,99. W większości skontrolowanych szpitali - pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia.
"Badania próbek posiłków szpitalnych, przeprowadzonych na zlecenie NIK przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej, wykazały niedobory składników odżywczych, mogących powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów" - podawała Izba.
Pacjentom serwowano zbyt mało warzyw i owoców, za dużo mięsa czerwonego, tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, w tym gorszej jakości. NIK podnosiła, że nie we wszystkich szpitalach i firmach cateringowych przygotowujących posiłki dla kontrolowanych szpitali zachowano odpowiednie warunki sanitarno-higieniczne przy przygotowywaniu i dystrybucji posiłków. W dwóch szpitalach stwierdzono np. obecność insektów.
"Dziennik Gazeta Prawna" informował w tym tygodniu, że sanepid skontrolował szpitale pod względem panujących w nich warunków. Z informacji DGP wynika, że sanepid wydał 718 opinii. W 123 placówkach dopatrzono się poważnych nieprawidłowości, w 544 takich, które nieznacznie zagrażają zdrowiu pacjenta (dane bez woj. lubuskiego). Zaledwie część przeszło test bez uwag. Najpoważniejsze uwagi dotyczyły problemów, m.in. z centralną sterylizatornią, brakiem rezerwowego zasilania w wodę i energię i pełnego bezpieczeństwa radiologicznego.
Żywienie pacjentów w szpitalu jest finansowane w ramach kontraktów zawieranych z Narodowym Funduszem Zdrowia na leczenie szpitalne, które obejmują zarówno świadczenia medyczne, jak i towarzyszące. Dzienną stawkę żywieniową w szpitalu ustala kierownik podmiotu leczniczego.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych