Zdaniem ministra zdrowia odpowiedzialność za żywienie w szpitalu spoczywa m.in. na dyrektorze

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   21 czerwca 2018 14:46


Zdaniem ministra zdrowia odpowiedzialność za żywienie w szpitalu spoczywa m.in. na dyrektorze Dyrektorzy szpitali muszą wykazać się większą inicjatywą, by żywienie było odpowiednie, szczególnie tam, gdzie są np. starsi pacjenci - ocenił Łukasz Szumowski. Fot. Fotolia

Kuchnia szpitalna w dużym stopniu zależy od dyrekcji placówki - ocenił w czwartek (21 czerwca) minister zdrowia Łukasz Szumowski, pytany o żywienie pacjentów na szpitalnych oddziałach.

- W dokumentacji medycznej zaczęła w tej chwili obowiązywać karta, która ocenia stan wyżywienia pacjenta, jego stan - czy jest niedożywiony, czy ma braki w bilansie, jaki jest jego BMI (wskaźnik masy ciała-PAP) - wskazał minister.

Jego zdaniem "kuchnia szpitalna, to jak będzie robiona, w dużym stopniu zależy od dyrekcji".

- Są oczywiście kontrole jakości, robione choćby przez sanepid i przez NFZ - warunków świadczenia usług medycznych - dodał.

Szumowski zauważył, że wizytując teraz szpitale, a wcześniej bywając w nich jako lekarz, widział, że są szpitale, gdzie jedzenie jest na dobrym poziomie i takie, gdzie jest fatalne.

- Dyrektorzy muszą wykazać się większą inicjatywą, by żywienie było odpowiednie, szczególnie tam, gdzie są np. starsi pacjenci - ocenił.

W kwietniu NIK opublikowała raport o żywieniu w szpitalach. Oceniono w nim, że posiłki przygotowywane z surowców niskiej jakości mają niewłaściwe wartości odżywcze. Średni, dzienny koszt żywienia w szpitalach, w latach 2015-2017, wynosił od 9,55 zł do 17,99. W większości skontrolowanych szpitali - pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia.

"Badania próbek posiłków szpitalnych, przeprowadzonych na zlecenie NIK przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej, wykazały niedobory składników odżywczych, mogących powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów" - podawała Izba.

Pacjentom serwowano zbyt mało warzyw i owoców, za dużo mięsa czerwonego, tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, w tym gorszej jakości. NIK podnosiła, że nie we wszystkich szpitalach i firmach cateringowych przygotowujących posiłki dla kontrolowanych szpitali zachowano odpowiednie warunki sanitarno-higieniczne przy przygotowywaniu i dystrybucji posiłków. W dwóch szpitalach stwierdzono np. obecność insektów.

"Dziennik Gazeta Prawna" informował w tym tygodniu, że sanepid skontrolował szpitale pod względem panujących w nich warunków. Z informacji DGP wynika, że sanepid wydał 718 opinii. W 123 placówkach dopatrzono się poważnych nieprawidłowości, w 544 takich, które nieznacznie zagrażają zdrowiu pacjenta (dane bez woj. lubuskiego). Zaledwie część przeszło test bez uwag. Najpoważniejsze uwagi dotyczyły problemów, m.in. z centralną sterylizatornią, brakiem rezerwowego zasilania w wodę i energię i pełnego bezpieczeństwa radiologicznego.

Żywienie pacjentów w szpitalu jest finansowane w ramach kontraktów zawieranych z Narodowym Funduszem Zdrowia na leczenie szpitalne, które obejmują zarówno świadczenia medyczne, jak i towarzyszące. Dzienną stawkę żywieniową w szpitalu ustala kierownik podmiotu leczniczego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.