
Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".
Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA) przekonują, że dieta to łatwo modyfikowalny czynnik, zwiększający prawdopodobieństwo, że osoby starsze będą w stanie wykonywać samodzielnie takie czynności jak kąpiel, ubieranie się, robienie zakupów czy wchodzenie po schodach.
Autorzy poddali analizie dane dotyczące 12 658 starszych mężczyzn, gromadzone w latach 2008-2012. W momencie rozpoczęcia badań mężczyźni przeszli testy sprawdzające ich zdolność do samodzielnego wykonywania takich czynności jak kąpiel, ubieranie się, pokonywane różnych dystansów pieszo, schylanie się, wchodzenie po schodach, robienie zakupów oraz wykonywanie innych aktywności o umiarkowanym lub dużym stopniu intensywności. Uczestnicy wypełniali także kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania, określając częstotliwość spożywania poszczególnych produktów.
Większe spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów i kwasów omega 3 przy niskim spożyciu słodzonych napojów, czerwonego i przetworzonego mięsa, tłuszczów trans i soli oraz umiarkowanym spożyciu alkoholu miało związek ze zmniejszeniem ryzyka niepełnosprawności ruchowej o 25 proc.
- Niezależność fizyczna i zdolność do samodzielnego funkcjonowania to bardzo ważna część zdrowego procesu starzenia się. Te wyniki wskazują, że mamy wpływ na stopień naszej niezależności w podeszłym wieku. Nawet jeśli nie możemy całkowicie zmienić sposobu odżywiania, stosunkowo małe modyfikacje, na przykład zwiększenie spożycia warzyw i orzechów, mogą mieć wpływ na to w jakim stopniu uda nam się zachować sprawność fizyczną - komentuje autorka badań dr Francine Grodstein.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych