Zmiana diety wydłużyła życie Polaków



PAP Nauka w Polsce/Rynek Seniora - 19 października 2015 09:40


Zdaniem naukowców z Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ) zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia życia Polaków, szczególnie w ostatnich 25 latach.

Z danych przedstawionych podczas konferencji „Tłuszcze w żywieniu człowieka - w poszukiwaniu prawdy” wynika, że w latach 1950-2012 przeciętna długość życia naszych rodaków wzrosła z 56,1 lat do 72,7 lat w przypadku mężczyzn oraz z 61,7 do 81 lat wśród kobiet. W tym samym czasie spożycie tłuszczów zwiększyło się trzykrotnie - 11,2 kg rocznie do 32,3 kg.

Jak podkreśla jednak prof. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻiŻ, nie była to jednak jedynie zmiana ilościowa, ale przede wszystkim jakościowa, bo znacznie wzrosło spożycie tłuszczów roślinnych. Jego zdaniem, dzięki temu szczególnie w ostatnich latach zwiększyła się zawartość w diecie korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczów (zawartych głównie w tłuszczach roślinnych). Spadło spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, których głównym źródłem są tłuszcze zwierzęce, znajdujące się w maśle, śmietanie, mięsie, jajach oraz serach.

Prof. Barbara Cybulska z IŻiŻ powiedziała, że pojawiły się ostatnio kontrowersje na temat wpływu tłuszczów na zdrowie, w tym szczególnie ich wpływu na choroby sercowo-naczyniowe. Wyjaśniła jednak, że nie ma żadnych wątpliwości, że im mniejsza zawartość w diecie tłuszczów zwierzęcych, tym dla naszego zdrowia lepiej. Potwierdza to wiele badań.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl