Zupa z płetwy rekina zwiększa ryzyko demencji?

ZDROWIE

Autor: interia.pl/Rynek Seniora   25 stycznia 2016 10:31


Zupa z płetwy rekina zwiększa ryzyko demencji? Sinice pośrednio mogą wywoływać symptomy choroby Alzheimera u ludzi. Fot. Fotolia

Związek chemiczny produkowany przez sinice (organizmy jednokomórkowe, zamieszkujące pustynie i oceany) zwiększa stężenie markerów biologicznych związanych z chorobą Alzheimera.

Badania przeprowadzone na małpach wykazały, że zwierzęta poddane ekspozycji na 3-metyloamino-L-alaninę (BMAA) produkowaną przez sinice, cierpią na demencję. BMAA zwiększa stężenie białka tau i płytek beta-amyloidowych w mózgach. Wyciągnięto wnioski, że sinice pośrednio mogą wywoływać symptomy choroby Alzheimera także u ludzi.

Sinice znajdują się u podstaw wielu łańcuchów pokarmowych, podnosząc ryzyko biokumulacji BMAA do wysokich poziomów. Wysokie stężenie BMAA odkryto w płetwach rekina, więc naukowcy odradzają spożywania zup z tych ryb.

Więcej: www.interia.pl

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.