Żywienie kliniczne w szpitalach: przepisy mamy bardzo dobre, korzystajmy z nich
Autor: Katarzyna Rożko/Rynek Zdrowia   12 sierpnia 2014 09:32

Od 1 stycznia 2012 r. istnieje obowiązek wykonywania wstępnej, przesiewowej oceny stanu odżywienia każdego przyjmowanego do szpitala pacjenta. Szacuje się, że specjalistycznego żywienia klinicznego wymaga od 30 do nawet 70 proc. hospitalizowanych. Jednak terapia żywieniowa nie jest wdrażana w takiej skali.

Przepis o obowiązku dokonania oceny stanu odżywienia u każdego hospitalizowanego pacjenta zawarto w rozporządzeniu ministra zdrowia z 15 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie ws. świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego.

Regulacje są precyzyjne

Zgodnie z przepisami, w razie stwierdzenia odchylenia w stanie odżywienia należy wdrożyć u hospitalizowanego interwencję żywieniową, zgodną z przyjętymi standardami. Interwencja ta może obejmować modyfikację diety szpitalnej, żywienie dojelitowe lub pozajelitowe. Niestety mimo obowiązujących przepisów i jasnych wytycznych postępowania, odsetek pacjentów, u których stosuje się indywidualną terapię żywieniową jest nadal niewielki.

- Dokument oceniający stan odżywienia chorego powinien znaleźć się w każdej historii choroby. Konsekwencją dla świadczeniodawcy za niespełnienie tego wymogu może być kara finansowa lub całkowite zerwanie kontraktu z NFZ - mówi Rynkowi Zdrowia dr Łukasz Drozd, prezes zarządu Nutrico Sp. z o.o. w Sosnowcu.

Wskazuje też, że art. 68 ustawy Prawo farmaceutyczne wyraźnie wskazuje, że sporządzanie mieszanin przeznaczonych do żywienia klinicznego jest usługą farmaceutyczną. W art. 10 tej ustawy jednoznacznie określono, że sporządzać je może magister farmacji w pracowni żywieniowej, będącej integralną częścią apteki szpitalnej. Ustawa określa też warunki, w których mają powstawać mieszaniny.

W załączniku nr 1 do rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie ws. wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) podano, że mieszaniny żywieniowe powinny być sporządzane w pomieszczeniach o wysokiej, ściśle zdefiniowanej klasie czystości.

Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk, dyrektor ds. farmacji i kierownik apteki w Nutrico Sp. z o.o przypomina, że znane z przeszłości rozwiązania, gdzie mieszaniny żywieniowe wykonywały na oddziałach szpitalnych pielęgniarki - poprzez dostrzyknięcia dodatków, np. witamin i mikroelementów, do worka gotowego dwu- czy trzykomorowego - są niezgodne z obecnie obowiązującym prawem.

- Jeśli takie działania mają jeszcze obecnie miejsce, to sporządzająca żywienie pielęgniarka ryzykuje utratę prawa wykonywania zawodu, a szpital narażony jest na ewentualne roszczenia ze strony pacjenta lub w razie najbardziej dramatycznych powikłań - ze strony jego rodziny - mówi dr Kaczmarczyk.

Standardy i bezpieczeństwo pacjenta
Przedstawia standardy, które obowiązują w Aptece Szpitalnej Nutrico, gdzie poziom zapylenia powietrza jest stale monitorowany w czterech różnych miejscach pracowni, codziennie wykonywane są testy mikrobiologiczne mieszanin, a okresowo - badania przestrzeni pracy, przy użyciu metod sedymentacyjnych, odciskowych i wymazów. Badaniom poddawany jest także personel pracowni, by wyeliminować ryzyko zakażenia patogenami antropogenicznymi.

- Kolejnym aspektem z tym związanym jest stałe monitorowanie parametrów pomieszczeń pracowni, które wpływają na ryzyko utraty stabilności mieszanin: temperatury, wilgotności, naświetlenia i promieniowania UV. Każdy z tych parametrów musi podlegać stałym pomiarom, a ich wyniki muszą być archiwizowane - zaznacza nasz rozmówca.

Jak wyjaśnia mgr Barbara Frymorgen, naczelna pielęgniarka Beskidzkiego Centrum Onkologii, żywienie pozajelitowe można prowadzić systemem ''wielu butelek'', bądź systemem ''wszystko w jednym'' dysponując mieszaninami gotowymi do użycia lub przygotowanymi przez pracownie żywienia.

- Pierwszy z nich wymaga wielu aparatów do przetaczania, co skutkuje niestałością wlewu dożylnego i zagrożeniem wystąpienia powikłań metabolicznych i septycznych. Korzyściami wynikającymi z prowadzenia żywienia pozajelitowego systemem ''wszystko w jednym'' jest m.in. możliwość stałej podaży wszystkich składników, mniejsza ilość powikłań metabolicznych, wyższa skuteczność żywienia, komfort dla pacjenta, oszczędność czasu i pracy pielęgniarki - zaznacza mgr Frymorgen.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.